نوع مقاله : Original Articles
چکیده
مقدمه: عصاره سیر (Allium sativum) اثر مهاری بر روی انواع باکتریهای پاتوژنیک، ویروسها و قارچها دارد. موضوع این تحقیق، بررسی اثر مهاری عصاره سیر بر انواع استرپتوکوک موتان مقاوم چند دارویی جدا شده از دندانهای پوسیده انسان بود. در این مطالعه از محلول استریل و صاف شده عصاره سیر استفاده شد. مواد و روشها: در این پژوهش شاهد- موردی و از نوع آزمایشگاهی، 92 گونه استرپتوکوک موتان از 105 دندان پوسیده کشیده شده جداسازی شد. تست Disk sensitivity و روش Broth dilution برای تعیین حساسیت آنتیبیوتیک و اثر مهاری عصاره سیر بر روی استرپتوکوک موتان به کار برده شد. دادهها توسط آزمون Student t-test مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: از بین 92 گروه استرپتوکوک موتان، 28گروه (4/30 درصد) مقاوم چند دارویی بودند، یعنی به چهار آنتی بیوتیک یا بیشتر مقاومت نشان دادند. حداکثر مقاومت در برابر تتراسایکلین (4/30 درصد) و کمترین مقاومت (صفر درصد) به تیکوپلانین و وانکومایسین مشاهده شد؛ در حالی که 8/22 و 9/23 درصد از باکتریها به ترتیب به پنیسیلین و آموکسیسیلین مقاوم بودند. حداقل غلظت مهاری کلرهگزیدین برای استرپتوکوک موتانهای مقاوم چند دارویی و حساس به دارو به ترتیب µg/ml 16-2 و µg/ml 1-25/0 بود (05/0 > P). همه گروههای استرپتوکوک موتان به عصاره سیر با حداقل غلظت مهاری در محدوده µg/ml 32-4 حساس بودند. نتیجهگیری: اطلاعات به دست آمده از این مطالعه نشان میدهد که دهانشویه یا خمیر دندان حاوی غلظت مناسب عصاره سیر را میتوان برای پیشگیری از پوسیدگیهای دندانی به کار برد. کلید واژهها: پوسیدگی دندان، عصاره سیر، مقاومت چند دارویی، استرپتوکوک موتان.
عنوان مقاله [English]
Inhibitory effect of aqueous garlic (Allium sativum) extract on multi-drug-resistant Streptococcus mutans species: an in vitro study
چکیده [English]
Introduction: Garlic (Allium sativum) extract has an inhibitory effect on various pathogenic bacteria, viruses and fungi. The aim of the present study was to evaluate in vitro inhibitory effect of garlic extract on multi-drug-resistant (MDR) strains of Streptococcus mutans isolated from human carious teeth. Filtered sterilized aqueous extract of garlic was used in the present study.Materials and methods: In this in vitro case-control study data was analyzed with Student’s t-test (α = 0.05). From 105 extracted human carious teeth 92 strains of S mutans were isolated. Disk sensitivity tests and broth dilution methods were used to determine antibiotic sensitivity profile and inhibitory activity of garlic extract on S mutans.Results: Among 92 isolates of S mutans, 28 (30.4%) were MDR since they were resistant to four or more antibiotics. The highest and least resistance rates were observed for tetracycline (30.4%) and teichoplanin and vancomycin (0%), respectively; on the other hand, 22.8% and 23.9% of the isolates were resistant to penicillin and amoxicillin, respectively. Chlorhexidine minimum inhibitory concentration (MIC) for MDR and non-MDR S mutans varied from 2 to 16 µg/mL and from 0.25 to 1 µg/mL, respectively (p value < 0.05). All the isolates, MDR and non-MDR, were sensitive to garlic extract with the MIC ranging from 4 to 32 mg/mL. Conclusion: Considering the data obtained from the present study, mouthwashes or toothpastes containing optimum concentrations of garlic extract can be used for the prevention of dental caries.Key words: Dental caries, Garlic extract, Multi-drug-resistant, Streptococcus mutans.