تأثیر قرص مکیدنی عصاره تام پوسته انار بر رفلکس تهوع

نوع مقاله : Original Articles

چکیده

مقدمه: بسیاری از اعمال دندان‌پزشکی باعث تحریک رفلکس تهوع می‌شوند. اکثر راهکارهای موجود برای کاهش یا حذف این مشکل دارای فرآیندی وقت‌گیر و یا کم اثر بوده‌اند. پوسته انار، حاوی اسید تانیک می‌باشد که دارای خاصیت بی‌حس‌کنندگی است. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر عصاره تام پوسته انار به فرم قرص مکیدنی (lozenge) در کاهش رفلکس تهوع بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی به شیوه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام گرفت. نمونه‌گیری به شیوه غیر‌احتمالی آسان بود و نمونه‌ها از بین بیماران مراجعه‌کننده به دانشکده دندان‌پزشکی اصفهان انتخاب شدند. 84 بیمار به تعداد مساوی در دو گروه شاهد و گروه مورد قرار گرفتند. عصاره گیاه با غلظت 80 درصد و نیز دارونما به شکل دارویی قرص مکیدنی تهیه گردید و در اختیار بیماران قرارداده شد. وجود یا عدم وجود رفلکس تهوع برای هر بیمار در ناحیه کام نرم و لوزه به کمک تحریک با، آبسلانگ در دو مرحله قبل و پس از مداخله اندازه‌گیری و ثبت شد. داده‌ها با کمک نرم‌افزار 11 SPSSو توسط آزمون‌های آماری Mcnemar و Chi-square مورد آنالیز آماری قرار گرفتند (05/0 = α). یافته‌ها: پس از انجام مداخله در گروه مورد، کاهش قابل توجه در رفلکس تهوع در هر دو ناحیه کام نرم (در 5/88 درصد موارد با 001/0 p value <) و لوزه‌ها (در 5/92 درصد موارد با 001/0 p value <) مشاهده شد. در گروه شاهد، کاهش رفلکس تهوع در هیچ یک از نواحی کام نرم و لوزه‌ها معنی‌دار نبود (9/0 = p value). کاهش رفلکس تهوع در دو ناحیه کام نرم و لوزه‌ها بین دو گروه شاهد و مورد، تفاوت معنی‌دار آماری نشان داد (001/0 p value <). نتیجه‌گیری: عصاره پوسته انار به طور چشمگیری باعث کاهش رفلکس تهوع در بیماران می‌شود. مطالعات بالینی گسترده‌تری توصیه می‌گردد. کلید واژه‌ها: رفلکس تهوع، قرص مکیدنی، انار، عصاره، دندان‌پزشکی بالینی.

عنوان مقاله [English]

Effect of pomegranate peel extract lozenge on gag reflex in dental patients

چکیده [English]

Introduction: Some dental procedures stimulate gag reflex. The majority of techniques to reduce the intensity or eliminate this problem have proved ineffective or time-consuming. Pomegranate (Punica granatum) peel contains tannic acid which has anesthetic effects. The aim of this study was to evaluate the use of pomegranate peel extract lozenges in controlling gag reflex during dental procedures. Materials and methods: This study was a randomized double-blind controlled trial with convenient sampling procedure on 84 patients in the Faculty of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences. The subjects were equally and randomly divided into two case and control groups. Pomegranate peel extract (80% concentration) and placebo lozenges were provided. Gag reflex was evaluated before and after intervention by stimulation of soft palate and tonsils with a piece of tongue depressor. Data was analyzed and compared with SPSS 11 software using chi-squared and McNemar’s tests (α=0.05). Results: Gag reflex significantly decreased in the case group in soft palate region (88.5%) (p value < 0.001) and tonsils (92.5%) (p value < 0.001). In the placebo group gag reflex decrease was not significant in the soft palate and tonsil areas (p value = 0.9).  Gag reflex decreases exhibited statistically significant differences between the case and placebo groups (p value < 0.01). Conclusion: The results of this study showed that indicate pomegranate peel extract is effective in controlling gag reflex during dental treatment; however, more extensive clinical studies are necessary on the subject.   Key words: Clinical dentistry, Extract, Gag reflex, Lozenge, Pomegranate.