مروری بر تأثیر دهان‌شویه‌ها و آدامس‌ها در حفظ سلامت دهان و دندان

نوع مقاله : Review Articles

چکیده

مقدمه: اگرچه برداشتن مکانیکی بیوفیلم پلاک باکتریال هنوز به عنوان پذیرفته‌ترین مکانیسم کنترل پلاک شناخته می‌شود، اما اتیولوژی باکتریال پیچیده بیماری‌های پریودنتال و پوسیدگی دندانی از یک سو و کافی نبودن روش‌های مکانیکی کنترل پلاک به تنهایی از سوی دیگر، باعث شده که استفاده حمایتی از عوامل ضد میکروبی شیمیایی به عنوان روشی مفید مورد توجه قرار گیرد. این مقاله با هدف مروری بر تأثیر دهان‌شویه‌ها و آدامس‌ها در حفظ سلامت دهان و دندان انجام شد.شرح مقاله: این مطالعه یک مطالعه مروری است که جهت بررسی تأثیر دهان‌شویه‌ها و آدامس‌ها در حفظ سلامت دهان و دندان با جستجو در منابع الکترونیکی ISI و Pubmed و منابع کتابخانه‌ای ژورنال‌ها و کتب مرتبط با موضوع از سال 1980 تا 2011 صورت گرفت.یافته‌ها: دهان‌شویه‌ها ساده‌ترین سیستم ارایه مواد ضد پلاک و یک روش قطعی و مناسب برای حمل عوامل ضد میکروبی می‌باشند. دهان‌شویه‌ها مانند خمیردندان‌ها، باید خصوصیاتی چون زدودن پلاک دندانی از روی سطح مینا و عاج بدون آسیب به آن، خاصیت تمیزکنندگی، طعم مطبوع، پایداری محلول از نظر شیمیایی و ارزان بودن را دارا باشند. ادعاهای مشترک در زمینه خواص آدامس‌ها شامل پاک کردن دبری‌های غذایی و پلاک از سطوح دندان، تحریک جریان بزاق، کاهش ژنژیویت و پریودنتیت، کاهش تعداد استرپتوکوک موتانس در بزاق و پلاک دندانی و کاهش میزان پوسیدگی درکسانی که به طور عادتی روزانه زایلیتول مصرف می‌کنند وجود دارد. استفاده از آدامس‌های حاوی فلوراید، بی‌کربنات، کلسیم و فسفات توانایی خنثی کنندگی اسید را افزایش داده و از طرفی سبب کاهش روند دمینرالیزاسیون مینا می‌شود.نتیجه‌گیری: استفاده از دهان‌شویه‌ها و جویدن آدامس فاقد قند مخصوصاً زایلیتول به تنهایی یا همراه با سایر مواد پیش‌گیری کننده با دوز و دوره مؤثر می‌توانند به عنوان یک برنامه پیش‌برنده در سلامت دهان و دندان جمعیت‌های پر خطر در نظر گرفته شود.کلید واژه‌ها: دهان‌شویه، آدامس، سلامت دهان.

عنوان مقاله [English]

A review of the effect of mouthwashes and chewing gums on dental and oral health

چکیده [English]

Introduction: Mechanical tooth cleaning is arguably the most common plaque control procedure. However, due to complex bacterial etiology of periodontal diseases and caries and unreliability of mechanical plaque control procedures chemical agents to control microbial agents have attracted a lot of attention as useful adjunctive methods. The aim of the present study was to review the effect of mouthwashes and chewing gums on orodental health.Materials and Methods: In this review the protective role of mouthwashes and chewing gums in dental and oral health was evaluated by a comprehensive search in electronic databases such as ISI and Pubmed and a hand search of relevant journals and books from 1980 until 2011.Results: Mouthwashes are known as the simplest system for the delivery of antiplaque and antimicrobial agents. Mouthwashes, similar to toothpastes, should have some characteristics, including the potential to remove enamel and dentin microbial plaques, cleaning properties, good taste, chemical stability and low cost. Common claims for the effects of chewing gums in regular users of xylitol-containing gums include removal of food debris and plaque from tooth surfaces, stimulation of salivary flow, increasing the pH of saliva and plaque, decreasing caries rate, and decreasing the incidence of gingivitis and periodontitis. The use of chewing gums to deliver fluoride and bicarbonate, and minerals such as calcium and phosphate into the oral cavity enhances acid-buffering capacity and decreases demineralization rate.Conclusion: Use of mouthwashes and sugar-free chewing gums, especially xylitol-containing chewing gums, alone or in combination with other dental-protective substances with optimal doses and time periods can be considered effective programs for high-risk populations to achieve oral health.  Key words: Chewing gum, Mouthwash, Oral health.