تأثیر انواع الگوهای اکلوژنی بر میزان فشار وارد بر بافت‌های حمایت کننده دنچر

نوع مقاله : Original Articles

چکیده

مقدمه: هدف اصلی از درمان بیماران بی‌دندان، افزایش رضایت آن‌ها است. فشار بیش از حد بر بافت حمایت کننده دنچر باعث ناراحتی بیمار می‌شود. الگوهای اکلوزالی مختلفی در پروتز کامل مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این مطالعه ضمن معرفی اکلوژن باکالی شده، میزان فشار ناشی از این اکلوژن زیر بیس پروتز حین جویدن، با اکلوژن‌های کاملاً بالانس دو طرفه و لینگوالی شده مقایسه شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، با استفاده از شبیه‌سازی شرایط دهانی در آزمایشگاه، سه دست پروتز کامل برای 5 بیمار ساخته شد که الگوهای اکلوزالی مختلفی داشتند. سپس حین خرد کردن مکعب‌ها و ورقه‌های هویج، میزان فشار وارد بر بافت شبیه‌ساز از جانب بیس در ناحیه باکال شلف توسط استرین گیج اندازه‌گیری شد. در نهایت میانگین فشارهای وارد بر بافت، توسط آزمون Paired-t در نرم‌افزار SPSS نسخه 16 در سطح معنی‌داری 05/0 مورد مقایسه قرار گرفت. یافته‌ها: حین خرد کردن ورقه‌های هویج با اکلوژن کاملاً بالانس دو طرفه، به طور معنی‌داری فشار بیشتری نسبت به اکلوژن‌های لینگوالی شده (03/0 = p value) و باکالی شده (04/0 = p value) وارد شد. این تفاوت برای خرد کردن مکعب‌های هویج معنی‌دار نبود (24/0 = p value) و (45/0 = p value). به علاوه، تفاوت معنی‌داری بین اکلوژن‌های لینگوالی شده و باکالی شده در خرد کردن ورقه‌ها وجود نداشت (74/0 = p value). نتیجه‌‌گیری: با در نظر داشتن محدودیت‌های مطالعه، خرد کردن ورقه‌های هویج هنگام استفاده از اکلوژن‌های باکالی شده و لینگوالی شده، فشار کمتری بر باکال شلف‌ها وارد می‌کند. کلید واژه‌ها: پروتز کامل، اکلوژن دندانی، توزیع فشار

عنوان مقاله [English]

Effect of different occlusion patterns on the amount of pressure transmitted to denture-supporting tissues: An in vitro study

چکیده [English]

Introduction: The primary goal in treatment of edentulous patients is satisfaction enhancement. Excessive pressure on denture-supporting tissues results in patient discomfort. Different occlusal schemes are used in the fabrication of complete dentures. In this study after introducing the new buccalized occlusion, pressure level under the denture base is compared between full bilaterally balanced and lingualized occlusions during chewing. Materials and Methods: In this experimental study, three sets of complete dentures were fabricated with different occlusal patterns under simulated in vitro conditions for 5 patients. Then, transmitted stress level from denture base to artificial tissue at the buccal shelf was measured using strain gauge during crushing of carrot cubes and carrot sheets. The mean pressure values were compared with paired-t test using SPSS 16 at p value ≤ 0.05. Results: The transmitted pressure was significantly higher with full bilaterally balanced occlusion compared to lingualized (p value = 0.03) and buccalized (p value = 0.04) occlusion patterns during crushing the carrot sheets. In crushing the carrot cubes, there was no significant differences (p value = 0.24 and p value = 0.45). Furthermore, no significant differences were found between lingualized and buccalized occlusion patterns during crushing of carrot sheets (p value = 0.74). Conclusion: Under the limitations of the present study, lingualized occlusion and buccalized occlusion transmit less pressure to buccal shelves in crushing the carrot sheets.   Key words: Complete denture, Dental occlusion, Pressure distribution