نوع مقاله : Original Articles
چکیده
مقدمه: شایعترین عامل پوسیدگی دندان، باکتری استرپتوکوکوس موتانس میباشد. سالهاست کنترل پوسیدگی دندان با استفاده از دهانشویهها بهعنوان یک روش شیمیایی مطرح است. هدف از این تحقیق مقایسهی اثر ضد باکتری دهانشویهی کلرهگزیدین با عصارهی سیب بهعنوان یک دهانشویهی طبیعی بود. مواد و روشها: در این پژوهش تجربی- آزمایشگاهی، نمونه بزاق 20 فرد به محیط کشت جامد منتقل شد. سپس 10 فرد بهعنوان گروه 1 از کلرهگزیدین و 10 فرد به عنوان گروه 2 از عصارهی سیب استفاده کردند. مجدداً از بزاق نمونهبرداری شده و به محیط کشت جامد منتقل شدند. تعداد کلونیهای رشد یافته در هر گروه قبل و بعد از استفاده از دهانشویهها شمارش و با یکدیگر مقایسه گردید. دادهها توسط نرمافزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون t مورد بررسی قرار گرفت (05/0 = α). یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین تعداد کلونیها قبل از استفاده از دهانشویهها وجود ندارد (862/0 = p value)، اما میانگین تعداد کلونیها بعد از مداخله در گروه 1 (001/0 > p value) و در گروه 2 (002/0 = p value) کاهش معنادار یافت. کاهش در میانگین تعداد کلونیها در گروه کلرهگزیدین بهطور معناداری بیشتر از گروه عصارهی سیب بود (001/0 > p value). درصد کاهش کلونیها بعد از مداخله دهانشویهها در گروه 1، 8/92 درصد و در گروه 2، 5/54 درصد بود. نتیجهگیری: عصارهی سیب میتواند بهعنوان یک مادهی ضد میکروبی مؤثر در محیط دهان بهکار رود، اگرچه همچنان کلرهگزیدین بهعنوان دهانشویهی استاندارد دارای اثر ضد باکتری بیشتری در دهان است.کلید واژهها: استرپتوکوکوس موتانس، دهانشویهها، کلرهگزیدین
عنوان مقاله [English]
Comparison of the antibacterial effect of 0.2% chlorhexidine and apple extract on decreasing salivary Streptococcus mutans counts
چکیده [English]
Introduction: The most common cause of dental caries is the Streptococcus mutans. Control of dental caries with the use of mouthwashes has been introduced for many years. The aim of this research was to make a comparison between the antibacterial effects of chlorhexidine and Nigella sativa extract as a natural mouthwash. Materials and methods: In this in vitro study, salivary samples of 20 subjects were transferred onto a solid culture. Then 10 subjects, as group 1, used chlorhexidine and the remaining 10, as group 2, used apple extract. The salivary samples of both groups were again transferred onto the solid culture. The number of grown colonies in each group before and after the use of mouthwashes were counted and compared. Data were analyzed with t-test using SPSS 17 (α=0.05). Results: The results did not show a significant difference between the colony counts before the use of mouthwashes; but the average number of colonies after interference in group 1, (p value < 0.001) and in group 2 (p value < 0.002) significantly decreased. The decrease in colony counts of group 1 was significantly more than that of group 2 (p value < 0.001). The bacterial reduction percentages after interference with chlorhexidine and Nigella sativa extract were 92.8% and 54.5%, respectively. Conclusion: Nigella sativa extract can be used as an antibacterial substance for the oral cavity; however, chlorhexidine is still considered a standard and more effective mouthwash. Key words: Chlorhexidine, Mouthwashes, Streptococcus mutans