ارزیابی ترکیب شیمیایی و فعالیت ضدمیکروبی افشره دو گیاه زیره سبز و اکالیپتوس بر سه گونه لاکتوباسیل در محیط آزمایشگاهی

نوع مقاله : Original Articles

چکیده

مقدمه: یکی از روش های کمکی برای کنترل پوسیدگی، مواد ضد باکتریایی می باشد. بدنبال بروز عوارض جانبی و مقاومت به مواد ضد باکتریایی شیمیایی، استفاده از گیاهان دارویی مورد توجه است. در این مطالعه اثر ضدباکتریایی افشره زیره سبز و اکالیپتوس بر سه سوش لاکتوباسیل پوسیدگی بررسی شد. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی استخراج افشره با روش تقطیر با آب انجام و با دستگاه گازکروماتوگرافی- طیف نگار جرمی، ترکیب شیمیایی آنها ارزیابی شد. شاخص های فعالیت ضد باکتریایی شامل MIC ، MBC و قطر هاله عدم رشد افشره‌هابر سه سوش لاکتوباسیل (کازئی، پلانتاروم و رامنوسوس ) به دو روش ماکرودیلوشن براث و انتشار چاهکی در آگار اندازه‌گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون‌های واریانس یکطرفه و توکی تجزیه و تحلیل گردیدند (05/0α=). یافته ها: اصلی‌ترین ترکیبات افشره زیره سبز و اکالیپتوس به ترتیب کومینیک الکل (%23/30) و 8,1-سینئول(%18/41) بودند. MIC هر سه سوش باکتری برای زیره μg/ml71/6 و برای اکالیپتوس μg/ml110 بود. MBC برای لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس رامنوسوس به ترتیب μg/ml43/13، μg/ml87/26 و μg/ml87/26 برای زیره و μg/ml110، μg/ml220 و μg/ml110 برای اکالیپتوس بود. افزایش غلظت افشره ها موجب افزایش قطر هاله عدم رشد شد (0 (p value=، وبیشترین قطر هاله عدم رشد در هر دو افشره مربوط به غلظت 880 میکروگرم بر میلی لیتر بود. از میان سه گونه باکتری مورد مطالعه، L. Casei بیشترین حساسیت و L. Plantarum کمترین حساسیت را نسبت به افشره ها نشان داد (02/0 (p value=. قطر هاله عدم رشد در زمان های مختلف (24و 48 ساعت) نشان می دهد که قطر هاله عدم رشد طی زمان تغییر معنی داری نداشته است (78/0 (p value=. قطر هاله عدم رشد برای افشره زیره سبز بیشتر از اکالیپتوس است (02/0(p value= نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که هر دو افشره بر سوش‌های مورد مطالعه اثر ضد باکتریایی دارند ولی زیره سبز تاثیر بیشتری دارد. کلیدواژه ها: پوسیدگی، لاکتوباسیل، اکالیپتوس، ضد باکتریایی، GS-MS

عنوان مقاله [English]

Chemical composition and in vitro antibacterial activities of Cuminumcyminum L. and Eucalyptus globulus essential oil extracts against three lactobacillus strains

چکیده [English]

Introduction: Antibacterial agents are considered one of the adjuncts for caries prevention. Due to side effects and bacterial resistance with the use of chemical agents, use of herbal medications has attracted a lot of attention. This study evaluated the antibacterial effects of essential oil extracts of C. cyminum L. and E. globulus against three common oral lactobacilli involved in tooth caries. Materials and methods: In this study, essential oils were extracted by hydrodistillation. C. cyminum L. and E. globulus were characterized by means of gas chromatography‒mass specrtophotometry (GC‒MS). Antibacterial activity indices including MIC, MBC and zone of inhibition for the above essential oils against three bacterial strains (Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus rhamnosus) were determined using broth macrodilution and agar well diffusion methods. Data analysis was performed using one-way ANOVA and Tukey HSD tests (α=0.05). Results: The main components of the essential oils of C. cyminum L. and E. globulus were cuminic alcohol (30.23%) and 1.8 cineol (40.18%), respectively. MIC for all the bacterial strains was 6.71 μg/mL for C. cyminumand and 110 μg/mL for E. globulus. MBC values for L. casei, L. plantarum and L. rhamnosus were 13.43 μg/mL, 26.87 μg/mL and 26.87 μg/mL for C. cyminum and 110 μg/mL, 220 μg/mL and 110 μg/mL for E. globulus, respectively. An increase in the concentration of essential oils resulted in an increase in zone of inhibition (p value = 0). In both essential oils the maximum zone of inhibition was observed at a concentration of 880 mg/mL. L. casei had maximum and L. plantrum had minimum sensitivity to these oils (p value = 0.02). Zones of inhibition at different time intervals (24-48 h) showed no significant differences (p value = 0.78). Zone of inhibition of C. cyminum was more than that of eucslyptus (p value = 0.02). Conclusion: Both essential oils exhibited antibacterial effects against the bacterial strains evaluated. C. cyminum had higher antibacterial efficacy.  Key words: Dental caries, Lactobacillus, Eucalyptus globulus, Antibacterial, GC-MS.