اثر آنتی‌باکتریال عسل گون بر گونه‌های پوسیدگی‌زای لاکتوباسیل

نوع مقاله : مقاله‌های پژوهشی

چکیده

مقدمه: عسل گون دارای اثرات درمانی قابل توجهی می‌باشد؛ اما هنوز خاصیت ضدباکتریایی آن به‌خوبی مشخص نگردیده است. در مطالعه حاضر فعالیت آنتی‌باکتریال عسل گون بر سه گونه لاکتوباسیل که در روند پوسیدگی دندان نقش دارند، ارزیابی شده است.مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع تجربی و در محیط آزمایشگاهی بوده و به منظور تعیین تاثیر غلظت‌های مختلف عسل بر 3 گونه لاکتوباسیل انجام شد؛ غلظت‌های مختلف عسل (ppm9/3، 18/75، 37/5، 75، 150، 300،600) توسط اضافه کردن آب استریل به عسل خالص(غلظت  ppm 1200) تهیه شد. ارزیابی فعالیت آنتی‌باکتریال عسل گون توسط رقیق‌سازی سریالی و روش انتشار دیسک انجام گردید.داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 20 به روش one way ANOVA مورد آنالیز آماری قرار گرفت و مقایسه میانگین‌ها به روش توکی صورت پذیرفت(0/0001=α).یافته ها: اگرچه غلظت ppm 1200 عسل به صورت قوی منجر به مهار هر سه گونه باکتری می‌گشت اما غلظت‌های زیر ppm 75 کارآیی بیشتری داشتند.MIC عسل برای L.Casei PTCC 1608 و  L.Rhamnosus PTCC 1637و L.Plantarum PTCC 1058 به ترتیب 75، 100 و 100 ppm و MBC به ترتیب 100، 150 و 150 ppm اندازه‌گیری گردید؛ همچنین ناحیه مهاری غلظت ppm1200 در مدت زمان  24، 48 و 72 ساعت به ترتیب 10/6 ، 11/2 ، 11/77 برای L.Casei و 9/14 ، 9/90 ، 10/2 برای L.Rhamnosus و 10/2 ، 10/3 ، 11/05 برای L.Plantarum مشاهده گردید (0/0001>Pvalue).نتیجه گیری: براساس نتایج بدست آمده عسل گون می‌تواند به عنوان یک ماده آنتی‌باکتریال طبیعی مورد استفاده قرار گیرد؛ اما مطالعات کلینیکی بیشتری جهت بررسی خاصیت آنتی‌باکتریال عسل لازم است.کلید واژه ها:آنتی باکتریال،عسل،لاکتوباسیل 

عنوان مقاله [English]

Antibacterial effect of astragalus honey on cariogenic Lactobacillus strains

چکیده [English]

Introduction: Astragalus honey has valuable therapeutic effects; however, its antibacterial effect is not well understood. In this study the antimicrobial activity of astragalus honey on three species of Lactobacillus strains involved in the process of tooth decay was evaluated.Materials and methods: The present in vitro study wascarried out to determine the effect of different concentrations of astragalus honey on three Lactobacillus species. Different concentrations of honey (9.3, 18.75, 37.5, 75, 150, 300 and 600 ppm) were prepared by adding sterile water to pure honey (1200 ppm). Antibacterial activity of honey was determined by serial dilutions and the disk diffusion method. Data analysis was performed with SPSS 20, using one-way ANOVA and comparison of means with Tukey test (α=0.0001).Results: Although a honey concentration of 1200 ppm strongly inhibited the growth of all the three Lactobacillus strains, concentrations below 75 ppm were more effective. The minimum inhibitory concentrations (MIC) of honey against L. casei (PTCC 1608), L. rhamnosus (PTCC 1637) and L. plantarum (PTCC 1058) were 75, 100 and 100 ppm, respectively and the minimum bactericidal concentrations (MBC) were 100, 150 and 150 ppm, respectively. Zones of inhibition for 1200 ppm concentration at 24, 48 and 72 hours for L. casei were 10.6, 11.2 and 11.77 mm, respectively, with 10.2, 10.3 and 11.05 mm for L. plantarum and 9.14, 9.90 and 10.2 mm for L. rhamnosus, respectively (p value < 0.0001).Conclusion: Based on the results, astragalus honey can be used as a natural antibiotic; however, further studies are necessary to evaluate the antibacterial activity of honey.Keywords: Antibacterial, Honey, Lactobacillus strains.