بررسی آزمایشگاهی تأثیر نوشابه و ماءالشعیر بر میکروهاردنس مینای دندان‌های شیری

نوع مقاله : مقاله‌های پژوهشی

چکیده

مقدمه: مصرف بالای نوشیدنی­های گازدار و غذاهای اسیدی، مهمترین عامل اتیولوژیک ساییدگی (اروژن) دندانی محسوب می­گردد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر پر مصرف‌ترین نوشیدنی­های گازدار موجود در بازار ایران بر تغییرات میکروهاردنس مینای دندان‌های کانین شیری سالم بود.
مواد و روش‌ها: این پژوهش تجربی- آزمایشگاهی، بر روی 30 دندان کانین شیری سالم فاقد هرگونه پوسیدگی، سایش، ترک و هیپـوکلسیفیکاسیون که به­گونه­ی تصادفی به سه گروه تقسیم شده بودند، انجام گردید. مربعی به ابعاد 2×2 میلی‌متر از مینای لبیال دندان­هـا بـه مـدت 5 دقیقـه در 40 میلی‌لیتر نوشیدنی­های تازه قرار گرفت و میکروهاردنس دندان­ها با وارد کـردن نیرویـی بـه میـزان 50 گـرم بـه وسـیله‌ی دسـتگاه سـنجش میکروهاردنس اندازه‌گیری شد. برای واکاوی آماری داده­های درون هر گروه، از آزمون (Paired t-test) و میـان گـروه‌هـا از آزمـون (ANOVA) و میان 30 نقطه‌ی اثر مورد سنجش در هر گروه از Wilcoxon استفاده گردید.
یافته‌ها: میکروهاردنس مینای دندان­ها پس از شناوری در نوشابه­ی زمـزم کـولا 18/1 درصـد و بـه دنبـال کـاربرد دلسـتر لیمـویی بهنـوش 13/3 درصد کاهش یافت. آب شهری کـاهش معنـی­داری در میـانگین میکروهـاردنس نمونـه­هـا ایجـاد نکـرد (p value = 0/5). میـان میـزان کـاهش میکروهاردنس ناشی از نوشیدنی‌های بالا، اختلاف آماری معنی‌دار وجود داشت (p value = 0/001).
نتیجه‌گیری: بر پایه‌ی نتایج این بررسی، در شرایط آزمایشگاهی میکروهاردنس مینای دندان­ها به دنبال اسـتفاده از نوشـابه‌ی زمـزم و دلسـتر کاهش یافت، که این کاهش در نوشابه­ی زمزم بیشتر از دلستر بود.
کلید واژه‌ها: فرسایش دندانی، مینای دندان، سختی.

عنوان مقاله [English]

The Effect of carbonated beverages and soft beer on enamel microhardness of permanent teeth

چکیده [English]

Introduction: Excess consumption of acidic foods is the most common etiologic factor of human tooth erosion. The aim of this study was to assess the effect of the most commonly consumed carbonated beverages and soft beer in Iran on enamel microhardness of intact deciduous canine teeth.
Materials & Methods: In this in vitro study, 30 human deciduous canine teeth, free of cracks, caries, wear and hypocalcification, were divided into 3 groups randomly. A 2 ×2-mm square of the labial surface enamel of teeth in each group was exposed to 40 mL of one of the fresh drinks for 5 minutes. The microhardness of the teeth was measured in each group by the application of a 50-gr force with the use of microhardness test equipment. Microhardness changes were evaluated in each group with paired t-test and between groups with one-way ANOVA. Wilcoxon signed rank test was used to compare the 30 test areas on each tooth in each group.
Results: The mean enamel microhardness after immersion in Zamzam Cola and Behnoosh lemon Delester decreased enamel surface microhardness up to 18.1% and 13.3%, respectively. Tap water did not have a significant effect on enamel surface microhardness (p value = 0.05). There was a significant difference in the decrease in enamel microhardness between the beverages tested (p value = 0.001).
Conclusion: Based on the results of the present study, enamel microhardness decreased after application of Zamzam Cola® and Behnoosh lemon Delester® in vitro, with a greater decrease with the use of Zamzam Cola compared to Delester.
Key words:
Dental enamel, Hardness, Tooth erosion.