مقایسه‌ی تعداد کلونی کاندیدا آلبیکانس در مایع شیار لثه‌ای بیماران دیابتیک و غیر دیابتیک مبتلا به پریودنتیت مزمن

نوع مقاله : مقاله‌های پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه بیماری‌های دهان، فک و صورت، دانشکده‌ی دندان‌پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

2 استادیار، گروه پریودنتولوژی، دانشکده‌ی دندان‌پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

3 دستیار، گروه پریودنتولوژی، دانشکده‌ی دندان‌پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

4 دندان‌پزشک، اصفهان، ایران.

چکیده

مقدمه:پریودنتیت، یک بیماری التهابی با علت میکروبی است؛ از طرفی دیابت یک بیماری متابولیک با مشخصه‌ی افزایش قند خون می‌باشد، با توجه به این‌که کاندیدا آلبیکنس یک قارچ فرصت‌طلب است که می‌تواند منجر به عفونت گردد؛ هدف از این مطالعه، مقایسه‌ی میانگین تعداد کلونی کاندیدا آلبیکنس در مایع شیار لثه‌ای بیماران مبتلا به دیابت و غیر مبتلا به دیابت با پریودنتیت مزمن می‌باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه‌، از نوع مورد- شاهدی بود که در آن 60 بیمار با سن 40-60 سال، در 4 گروه 15 نفره: سالم، دیابت بدون پریودنتیت، پریودنتیت مزمن بدون دیابت و دیابت با پریودنتیت مزمن قرار گرفتند. نمونه‌ها با استفاده از کن کاغذی استریل، از شیار لثه‌ای گرفته و سانتریفیوژ شد. سپس در محیط کشت کروم آگار، کشت داده و انکوبه گردید. تعداد کلونی‌ها شمارش و اطلاعات با آزمون واریانس یک‌طرفه و پس‌آزمون LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج : شمارش کلونی در گروه‌های مختلف نشان داد که در گروه سالم در 33/3 درصد افراد با میانگین 4/2 و در گروه مبتلا به دیابت بدون پریودنتیت در 66 درصد افراد با میانگین 13، کلونی کاندیدا آلبیکنس رشد نمودند؛ در حالی‌که در دو گروه دیگر در تمامی نمونه‌ها، کاندیدا آلبیکنس یافت شد و به ترتیب بیشترین میانگین تعداد کلونی در گروه دیابت با پریودنتیت مزمن (80/5) و سپس پریودنتیت مزمن (37/8) بود. میانگین تعداد کلونی در بین گروه‌های مختلف تفاوت معنی‌داری داشت (p value < 0/001).
نتیجه گیری: همراهی پریودنتیت مزمن و دیابت می‌تواند بر افزایش تعداد کلونی کاندیدا آلبیکنس در شیار لثه‌ای، اثر مضاعف داشته باشد.
کلید واژه‌ها: کاندیدا آلبیکنس، دیابت ملیتوس، پریودنتیت مزمن، مایع شیار لثه‌ای.

عنوان مقاله [English]

Comparing the Number of Colonies of Candida Albicans in Gingival Crevicular Fluid in Diabetic and Non-Diabetic Patients with Chronic Periodontitis

نویسندگان [English]

  • Fateme Rashidi Meibodi 1
  • Shirin Zahra Farhad 2
  • Hajar Mohebinia 3
  • Farzaneh Shabani 4

1 Assistant Professor, Department of Oral and Maxillofacial Medicine, Dental School, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran.

2 Assistant Professor, Department of Periodontology, Dental School, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran.

3 Postgraduate Student of Periodontitis, School of Dentistry, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran.

4 Dentist, Isfahan, Iran.

چکیده [English]

Introduction: Periodontitis is an inflammatory disease with microbial etiology; furthermore Diabetes is a metabolic disease characterized by hyperglycemia, considering Candida albicans is an opportunistic fungus that can lead to candidiasis infection; The aim of this study is to comparing the average number of colonies of candida albicans in gingival sulcus fluid in diabetic and non-diabetic patient with chronic periodontitis.
Materials & Methods: This case control study included 60 patient aged 40-60 years that leave in 4 group composed 15 individuals each group: healthy subjects, diabetic without periodontitis, non-diabetic with periodontitis and diabetic with periodontitis patients. Samples were acquired using sterile paper points from gingival sulcus and centrifuged, then cultured on chrome agar medium and incubated. Number of colonies were counted and analyzed with ANOVA and LSD tests.
Results: Counting number of colonies in different groups showed, in healthy subjects, 33.3 percent with mean 4.2 colonies and in diabetic patients without periodontitis, 66 percent with mean 13 colonies of candida albicans were grew; whereas other two groups presented candida albicans in all samples and the highest mean of colonies was found in diabetic with chronic periodontitis and non-diabetic with chronic periodontitis, 80.5 and 37.8 respectively. The average number of colonies of candida albicans was Statistical difference between groups (p value <0.001).
Conclusion: The result of this present study showed that accompaniment periodontitis and diabetes can doubled influence in increase average number of colonies of candida albicans in gingival crevicular fluid.
Key words: Candida albicans, Diabetes mellitus, Chronic periodontitis, Gingival crevicular fluid.

1. Burket LW, Greenberg MS, Glick M, Ship JA. Burkets oral medicine. 11th ed. Hamilton, Ontario: Bc Decker Inc; 2008. p. 79-80.
2. Järvensivu A, Hietanen J, Rautemaa R, Sorsa T, Richardson M. Candida yeasts in chronic periodontitis tissues and subgingival microbial biofilms in vivo. Oral Dis 2004; 10(2): 106-12.
3. Newman MG, Takei H, Klokkevold PR, Carranza FA. Carranza's Clinical Periodontology. 11th ed. St Louis: Elsevier Health Sciences; 2011. p. 156-8.
4. Grossi SG, Genco Robert J. Periodontal disease and diabetes mellitus: a two-way relationship. Ann Periodontol 1998; 3(1): 51-61.
5. Swastika N, Gawande M, Chaudhary M, Patil S. Oral candida carriage in subgingival sites and its subspecies identification in diabetic and non- diabetic patient with periodontitis. J Int Dent Med Res 2013; 6(2): 69-73.
6. Rubio NA, Puia S, Toranzo S, Brusca MI. Fungal invasion of connective tissue in patients with gingival-periodontal disease. Rev Iberoam Micol 2015; 32(1): 20-4.
7. Maschado AG, Komiyama EY, Santos SS, Jorge AO, Brighenti FL, Koga –Ito CY. In vitro adherence of candida albicans isolated from patient with chronic periodontitis. J Appl Oral Sci 2011; 19(4): 384-7.
8. Sardi JC, Duque C, Mariano FS, Peixoto IT, Höfling JF, Gonçalves RB. Candida spp. in periodontal disease: a brief review. J Oral Sci 2010; 52(2): 177-85.
9. Steven O, Silvana PB, James DB. Rethinking periodontal inflammation. J Periodontol 2008; 79(8 Suppl): 1577-84.
10. Peters AL, Davidson MB, Schriger DL, Hasselblad V. A clinical approach for the diagnosis of diabetes mellitus: an analysis using glycosylated hemoglobin levels. Meta-analysis Research Group on the Diagnosis of Diabetes Using Glycated Hemoglobin Levels. JAMA 1996; 276(15): 1246-52.
11. Rosa EA, Rached RN, Ignacio SA, Rosa RT, Jose da Silva W, Yau JY, et al. Phenotypic evaluation of the effect of anaerobiosis on some virulence attributes of Candida albicans. J Med Microbiol 2008; 57(Pt 10): 1277-81.
12. Mirza BA, Syed A, Izhar F, Ali Khan A. Bidirectional relationship between diabetes and periodontal disease: review of evidence. J Pak Med Assoc 2010; 60(9): 766-8.
13. Sardi J, Duque C, Marianon F, Peixoto ITA, Hofling JF, Goncalves RB. Periodontal conditions and prevalence of putative periodontopathogens and candida spp. In insulin –dependent type 2 diabetic and non-diabetic patients with choronic periodontitis – A pilot study. Arch Oral Biol 2011; 56(10): 1098-105.
14. Canabarro A, Valle C, Farias MR, Santos FB, Lazera M, Wanke B. Association of subgingival colonization of Candida albicans and other yeasts with severity of chronic periodontitis. J Periodontal Res 2013; 48(4): 428-32.
15. Dudko A, Kurnatowska AJ. [Occurence of fungi in oral cavity of patients with periodontitis]. Wiad Parazytol 2007; 53(4): 295-300. [In Polish].
16. Pallavan B, Ramesh V, Dhanasekaran BP, Oza N, Indu S, Govindarajan V. Comparison and correlation of candidal colonization in diabetic patients and normal individuals. J Diabetes Metab Disord 2014; 13: 66.
17. Southerland JH, Taylor GW, Offenbacher S. Diabetes and periodontal infection: Making the connection. Clinical Diabetes 2005; 23(4): 171-8.