نوع مقاله : Original Articles
چکیده
مقدمه: از بین عوامل شیمیایی مختلف، کلرهگزیدین با آنکه اثرات کلینیکی و آنتی میکروبی قویتر و سمیت کمتری دارد، دارای عوارض جانبی نیز هست که استفاده از آن را محدود ساخته است. هدف از این مطالعه مقایسهی عوارض جانبی دو دهانشویهی کلرهگزیدین ساخت ایران با دو غلظت مختلف 12/0 درصد و 2/0 درصد بود.مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، 30 بیمار مبتلا به ژنژیویت یا پریودنتیت خفیف به طور تصادفی انتخاب شدند. در کلیهی افراد پروفیلاکسی کامل به صورت برداشت پلاک، جرم و رفع تغییر رنگ خارجی دندانها انجام شد. بیماران در دو گروه یکی از دهان شویههای کلرهگزیدین را به صورت دوبار در روز به مدت 14 روز استفاده نمودند. شاخصهای تغییر رنگ، تغییرحس چشایی، حساسیت مخاطی و مزهی دهانشویه مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از آن افراد به مدت دو هفته از هیچ دهانشویهای استفاده نکردند. این روند بعد از پروفیلاکسی در مورد دهانشویه دیگر تکرار شد. نهایتا نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری ویلکاکسون و من ویتنی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. (05/0=α)یافتهها: تفاوت آماری معنیداری بین شاخص تغییر رنگ از لحاظ میزان و شدت بین دو گروه دهان شویه کلرهگزیدین 12/0 درصد و 2/0 درصد مشاهده نشد ( 05/0Pvalue> ). حساسیت مخاطی و تغییر حس چشایی در گروه دهانشویهی کلر هگزیدین 2/0 درصد بیشتر از دهانشویهی کلرهگزیدین 12/0 درصد بود (05/0Pvalue<). مزهی دهانشویهی کلرهگزیدین 12/0 درصد قابل قبولتر و بهتر از دهانشویهی کلرهگزیدین 2/0 درصد بود(05/0Pvalue< ).نتیجهگیری: با توجه به محدودیتهای این مطالعه، تفاوتی از نظر عوارض جانبی بین دو دهانشویه مورد مطالعه وجود نداشت.کلید واژهها: دهانشویه، کلرهگزیدین، عوارض جانبی
عنوان مقاله [English]
Comparison of the side effects of two common Iranian-made chlorhexidine mouthwashes
چکیده [English]
Introduction: Although chlorhexidine has better clinical and antimicrobial properties with less toxicity, it also has some side effects, limiting its application. The aim of the present study was to compare the side effects of two chlorhexidine mouthwashes made in Iran with two different concentrations of 0.12% and 0.2%.Materials and Methods: In this clinical trial, thirty patients with gingivitis or mild periodontitis were randomly selected. For all the subjects full prophylactic procedures were carried out, including the removal of plaque and germ and elimination of extrinsic stains. Then each subject in each group was asked to use 0.12% or 0.2% chlorhexidine twice a day for 14 days. Staining indexes, changes in taste, mucosal sensitivity and mouthwash taste were evaluated. The subjects did not use any mouthwashes for two weeks thereafter. This process was repeated with the other mouthwash after prophylaxis. Finally, data was analyzed with Wilcoxon and Mann-Whitney tests using SPSS software (α = 0.05). Results: There were no statistically significant differences between staining indexes in terms of extent and intensity between the two concentrations of chlorhexidine (p value > 0.05). Mucosal sensitivity and changes in taste were higher in 0.2% chlorhexidine compared to 0.12% chlorhexidine (p value < 0.05). The taste of 0.12% chlorhexidine was more acceptable and better than 0.2% chlorhexidine (p value < 0.05).Conclusion: Under the limitations of the present study, it was concluded that there are no significant differences in the side effects of the two mouthwashes under study. Key words: Chlorhexidine, Mouthwash, Side effects.