نوع مقاله : Original Articles
چکیده
مقدمه: انجام بسیاری از خدمات دندان پزشکی نظیر تهیه رادیوگرافی از داخل دهان، قالب گیری وغیره باعث تحریک رفلکس تهوع می شود. تاکنون راه های متفاوتی برای کنترل این رفلکس پیشنهاد شده است. پیش از این نقش عصاره سنجد در کاهش این رفلکس به اثبات رسیده است. هدف از این مطالعه، بررسی غلظت های مختلف عصاره سنجد در کنترل رفلکس تهوع بود.مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، غلظتهای5/0، 1، 2و 3% عصاره سنجد به صورت محلول در آب بر روی رفلکس تهوع 168 بیمار(4 گروه 42 نفری) ارزیابی شد. بیماران به مدت 1 دقیقه 20 سی سی از محلول را در دهان گردانده، قبل و بعد از استفاده از محلول میزان رفلکس تهوع به کمک آبسلانگ بررسی شده و روز بعد بیماران غلظت بعدی را دهان شویه کرده و به همین ترتیب تمامی غلظت ها در بیماران بررسی گردید. یافته ها توسط آزمون Freedomو Wilcoxonدر نرم افزار SPSS ارزیابی شدند. (05/0=α)یافتهها: با افزایش غلظت عصاره سنجد، رفلکس تهوع کاهش یافت .(001/0(pvalue< نتیجهگیری:با توجه به محدودیتهای این مطالعه، غلظتهای بالاتر عصاره سنجد برای کنترل رفلکس تهوع موثرترند.کلید واژهها: رفلکس تهوع، عصاره سنجد، غلظت
عنوان مقاله [English]
Determining Optimal Concentration of Elaegnus Extract on Controling Gag Reflex in Soft Palate and Tonsils
چکیده [English]
Introduction: Many dental procedures such as intraoral radiography, impression-taking etc result in gag reflex. Various methods have been proposed for controlling this reflex but no practical and accurate technique has been found to date. The role of Eleagnus extract has been demonstrated in controlling this reflex. The aim of the present study was to evaluate the role of various concentrations of Eleagnus extract on controlling gag reflex.Materials and Methods: In this clinical trial the effect of 0.5%, 1%, 2%, and 3% aqueous concentrations of Eleagnus extract on gag reflex were evaluated in 168 subjects in 4 groups of 42. The subjects gargled 20 mL of Eleagnus aqueous solution in their mouth for one minute. Gag reflex was checked before and after the use of the solution by means of a tongue blade. The same procedure was repeated for all the concentrations. Data was analyzed by means of Freeman and Wilcoxon statistical tests using SPSS software (α = 0.05). Results: Gag reflex decreased with an increase in Eleagnus concentration (p value < 0.001).Conclusion: Under the limitations of the present study it was concluded that high concentrations of Eleagnus extract are effective in controlling gag reflex. Key words: Concentration, Eleagnus extract, Gag reflex.